Leyla Aksoy
Leyla Aksoy är ett beautyproffs från Stockholm som anser att skönhet ska vara tillgängligt för alla. På sin blogg strävar hon alltid efter att skriva pedagogiskt, oavsett mottagarens bakgrund och förkunskaper. och är alltid på jakt efter nya favoritprodukter. När hon inte provar nytt, nördar ner sig i specifika ämnen, klappar in ett serum eller maskar så jobbar hon som lärare och driver ett av beauty-Sveriges populäraste Instagramkonton Leyglow.
Annons

SPF/SOLSKYDD/UV-SKYDD

Det här inlägget innehåller reklamlänkar. Läs mer här >

Har du inte investerat i en SPF-produkt så är det inte en sekund för tidigt! Det är dags för oss alla att avsluta hudvårdsrutinen med det näst bästa skyddet som finns mot hudcancer, pigmenteringar och onödigt åldrande av huden. Det bästa är ju att inte vistas i solen men det kommer i alla fall inte jag kräva av någon som bor i Sverige.

Annons

Nedan listar jag ett gäng av mina favoriter. En bred blandning både i formula men också prisklasser. Gemensamt för de alla är att de innehåller ett högt skydd mot både UVA (A som i aging)  och UVB (B som i burning), täpper ej till, lämnar dig inte vit/grå/lila, fungerar under smink och är ett klick bort.

Annons

Ansikte:

 1. Dr Ceuracle Cica Regen Antidust Sun Gel Spf 50 (reklamlänk via Apprl) – denna lilla hybrid produkt med SPF 50 är en ny spf produkt för mig. Högt skydd men samtidigt så lätt! Ska agera både serum, dagkräm och spf i ett. Är du en torris så tycker jag du kör den som spf och är du som jag och har fet hy så kan den agera allt i allo. Testa dig fram. För alla hudtoner. Mellanprisklass.
 2. La Roche Posay Anthelios Ultra Light Spf 50+ (reklamlänk via Adtraction) – denna super lätta budgetfavorit är alltid med på mina spf-listor. Högsta skyddet, funkar även på acne benägen hud och runt ögonen. Funkar på alla hudtoner. Vinner alla ”UV-kamera tester” på bäst skydd.
 3. La Roche Posay Anthelios Ultra Creme Spf 50+ (reklamlänk via Apprl) – samma som ovan men med en mer krämig formula. Funkar på alla hudtoner.
 4. Paula’s Choice Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense Spf 30 (reklamlänk via Apprl) – perfekta spf:n för den med normal till fet hy! Håller en mattyta och skyddar med sitt spf 30. Själva krämen är beige men ger ingen täckning eller nyans till ansiktet. Mellanprisklass.
 5. Aco Sun Face Mattifying Fluid Spf 50+ (reklamlänk via Adtraction) – en budget version för den som önskar samma effekt som ovan. Super tunn, håller ansiktet matt och ger ett högt skydd. Funkar på alla hudtoner.
 6. Akademikliniken Day Maximal Sense Spf 50 (reklamlänk via Adtraction) – denna super återfuktande spf har en silkes finish. Tunn kräm formula som doftar typiskt kräm. Lyx. Funkar på alla hudtoner.
 7. EVY Daily Defense Face Mousse Spf 50 (reklamlänk via Adtraction) – numera en klassiker i Sverige! Riktigt bra skydd i mousse form som inte kladdar. Applicera en golfbolls-storlek för fullgott skydd. Funkar på alla hudtoner. Budget.
 8. Dermaceutic K Ceutic Spf 50 – denna dyrgrip är mångas favorit pga. otroligt vårdande (en post treatment kräm), ger glow och har ett högt skydd. När jag skapade höjdpunkten om rosacea så var denna en stor favorit bland de med just rosacea. Tips! Lyx.

SPF mist för återapplicering:

 1. Filorga UV Bronze Mist Spf 50+ – grunda alltid med spf i krämform men ha alltid en spf mist i närheten för att bättra på under dagen och on the go. Denna är perfekt och funkar jättebra över smink!
 2. Biotherm Eau Solaire Hydrante Mist Spf 50 – samma här! Funkar över smink och klibbar inte.
 3. Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Protection Mist Spf 50 (reklamlänk via Apprl) – budget favorit! Samma som ovan, funkar fint över smink och on the go.
Annons

Kropp + diverse andra kroppsdelar:

 1. Vichy Hydrating Water Spf 50 (reklamlänk via Adtraction) – har varit besatt sen den kom ut för två, tre? somrar sedan. Precis som namnet avslöjar, känns som vatten med sitt noll klibb, massa kroppsglow och högt skydd. Budget.
 2. EVY Sunscreen Mousse Spf 50 (reklamlänk via Adtraction) – solskydd i form av mousse som appliceras enkelt och sedan ”försvinner”. Syns inte och känns inte. Budget.
 3. La Roche Posay Anthelios XL Solstift Spf 50+ (reklamlänk via Adtraction) – det här stiftet bär jag med mig alltid under sommarmånaderna då jag på vissa områden (läs överläppen) behöver återapplicera ofta. Perfekt pocket size som hjälper mig att hålla pigmentmustaschen i schack så gott det går. Kan tänka mig att det är nice att ha när man har kids som är på språng mycket och man snabbt vill bättre på kinder, näsa och öron. Budget.
 4. ACO Sun Soft Lips Spf 25 (reklamlänk via Adtraction) – ett superfint gloss i en semi transparent beige-rosa nyans som hängt med mig i några år. Budget.

 

Ett par tips för att maximera användandet av SPF:

 • SPF appliceras sist i hudvårdsrutinen.
 • För att få ett fullgott skydd ska en ordentlig mängd SPF appliceras – en halv tesked eller en mängd som är lika lång som längden på ditt långfinger och pekfinger (och även ringfinger om du känner att du behöver mer) brukar vara måttstocken, ”2-3 finger rule”. Om man upplever att det blir för mycket – applicera SPF:n i två tunnare lager istället för ett jobbigt tjockt lager.
 • SPF bör återappliceras under dagen. Kan göras genom att du applicerar en mängd på handen/fingrarna och sedan klappar in eller tex. med en spf mist. Tänk på att applicera misten där det är stilla så att den ej blåser bort.
 •  Ordentlig rengöring på kvällen är A och O. Här kan dubbelrengöring i form av en oljebaserad tvätt följt av en vattenbaserad tvätt vara till hjälp! På så sätt slipper man SPF som fastnar i porerna och täpper till.
Annons

<3

6 kommentarer till “SPF/SOLSKYDD/UV-SKYDD”

 1. Julia skriver: 15 april 2020 kl 17:30

  Yes! Har haft lite problem med att hitta ett solskydd som verkligen fungerar, känns som de lagts sig som ett glasigt lager och gett mig finnar… Ska bli kul och se om någon av dessa funkar bättre!


 2. Emilie skriver: 15 april 2020 kl 17:38

  Fantastiskt inlägg, tack!!
  Hur applicerar man under dagen utanpå sminket? Tycker alltid man förstör det.. 🙁


 3. Linnealinneabrannstrom.com skriver: 16 april 2020 kl 21:05

  Åh, tusen tack för detta inlägg!


 4. Johanna skriver: 21 april 2020 kl 15:40

  Hej! Dermaceutic k cetik- funkar den som ensam spf? Alltid trott att jag behöver en spf över den


 5. Bella skriver: 8 augusti 2020 kl 18:46

  Vad tycker du om BUS som alternativ till att ligga solen hela dagarna? Älskar min gyllenbryna ton under sommaren och använder spf men bränner mig ibland ändå under långa sommardagar. Man vill ju också gärna hålla kvar sitt varmare ansikte även fram emot höst/vinter…. många influensers lyfter fram tanrevel, har du någon kunskap om hur ingredienserna påverkar hyn osv?


 6. Julia skriver: 26 november 2020 kl 16:40

  HEJ! Vill verkligen slå ett slag för: ”Paulas Choice RESIST YOUTH-EXTENDING DAILY HYDRATING FLUID SPF 50” som ett alternativ till nr 4 på listan för ansiktet. Har använt båda men föredrar verkligen den jag tipsar om nu. Den är superlätt, lämnar ingen hinna, skyddar bra, går att använda ihop med smink och återfuktar även mig som är en torris. Jag använder den endast med toner på sommaren, men på vintern använder jag den med mer fukt under på dagtid och fuktboostar på kvällen och då klarar jag mig bra. Denna är framförallt inte beige i tonen som den andra på listan är, vilket jag tyvärr upplevde såg wierd ut i mitt face. Så TIPS TIPS!


Dela på:
Laddar