Leyla Aksoy
Leyla Aksoy är ett beautyproffs från Stockholm som anser att skönhet ska vara tillgängligt för alla. På sin blogg strävar hon alltid efter att skriva pedagogiskt, oavsett mottagarens bakgrund och förkunskaper. och är alltid på jakt efter nya favoritprodukter. När hon inte provar nytt, nördar ner sig i specifika ämnen, klappar in ett serum eller maskar så jobbar hon som lärare och driver ett av beauty-Sveriges populäraste Instagramkonton Leyglow.
Annons

PORSPECIAL

Det här inlägget innehåller reklamlänkar. Läs mer här >

Jag har researchat och varit besatt kring hur man ”blir av med porer” i minst 15 år. Med en fet hudtyp kommer oftast synliga porer/pormaskar. Porer är dock inget man kan bli av med. De är där och behöver vara där. Det man däremot kan påverka är storlek, synlighet och hur pass tilltäppta de är.

Annons

Jag har gått från en hud som [back in the days] konstant behövdes mattas ner med puder pga. överflöd av talgproduktion och stora svarta porer till en balanserad hud som knappt behöver mattas ner och inga synliga porer. Så med detta sagt tar jag tillfället i akt och utnämner mig själv till por-expert. Det som är viktigt att ta med sig av detta inlägg är att detta är något man jobbar på, produkterna måste bli en del av din rutin. Skynda försiktigt och använd de på ett sätt som gynnar just din hud. Jag kommer ej tipsa om något som trollar bort porer över en natt eller för alltid. För gissa vad: det finns ej.

Jag har skrivit ner och länkat mina favoritprodukter och även länkat budgetversioner till de där det gått. Måste dock tyvärr meddela att mina personliga favoriter i detta inlägg är de dyrare varianterna. Bara en head’s up på det.

Annons


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Här kommer mina bästa tips och produkter i kampen mot porer:

 1. Håll ditt ansikte rent. Var noga med rengöringen på kvällen! Det är A och O. Du vill inte samla på dig hela världens föroreningar, ditt smink och fett i ditt ansikte. Bort med allt ordentligt!
 2. Mild enzyme peeling – Dermalogica Daily Microfoliant. Som jag älskar denna produkt! Använder den året runt och varje kväll pga. att den är så pass mild men ändå effektiv. Applicera pulvret i handen, häll försiktigt över lite vatten, skumma upp mellan händerna och massera sedan runt i ansiktet i ca 60 sekunder. Du kommer att märka en instant effect. Lovar dig!
 3. BHA – Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid (reklamlänk via Apprl)  om du har fet, blandhy, normal eller lite torrhy så är denna för dig! Är du däremot torr och eller känslig är Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion (reklamlänk via Apprl) för dig! Super poppis BHA produkt som och appliceras efter tvätt. BHA är en fettlöslig syra som löser upp talgproppen och gamla hudceller nere i poren. Perfekt för alla med porer, tilltäpptheter och knottror.
 4. Niacinamid – Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% (reklamlänk via Apprl)  eller The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% (reklamlänk via Apprl) . Elixirs niacinamide blev snabbt en snackis och jag använder den i princip varje dag! The Ordinary’s är inte heller fyskam, många tycker att den i jämförelse med andra dyrare är lika bra om inte bättre. Älskar niacinamid aka vitamin B3! Förstärker hudens elasticitet och bidrar därmed att porerna uppleves mindre och jobbar även på en jämnare hudton. Guld!
 5. AHA + Retinol – Dermaceutic Turn Over (reklamlänk via Apprl) + Dermaceutic Retinol 1% (reklamlänk via Apprl) . Livets bästa power kombo för porer, tilltäppt hud, fet hy osv. Jag tror seriöst att denna kombo gjort mest för mig och är de två produkter jag inte skulle välja bort om ”någon tvingade mig”. AHA är en vattenlöslig syra som löser upp gamla hudceller. Funkar utmärkt även för torrisar. Retinol: balanserar talgproduktionen och är super effektiv som anti age och på pigmentering.
 6. Lermask – Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque och The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask. Dessa två är favoriterna av alla lermasker som finns där ute. Många menar på att en lermask är en lermask men nepp! Här ser du skillnad efter användning. 1-2/v kör jag en djuprengörande lermask. Det blir oftast söndagar.
 7. OM möjlighet (pengar) finns, gör en portömning på salong då och då. På det sättet är det lättare att hålla allt i schack.

– Jag lägger alltså till någon/några av dessa produkter i min rutin. För att vara övertydlig: detta är inte en rutin i sig utan någon eller 1-2 st av produkterna är en del av min kvälls/morgonrutin.

På kvällarna dras jag oftast till AHA + retinol men försöker hålla det till 3/v pga. att det är så mycket power i kombon. Den kombon bör man även vänja in var för sig först innan man hoppar på mixen. Tål man niacinamid är den snäll och jag använder den så gott som varje dag i min morgonrutin. Lermask använder jag 1-2 gånger i veckan, främst på söndagar. BHA kör jag då och då. Resten av min rutin består av fukt, fukt och fukt! Återfuktande toner, serum, kräm och mask. Utan fukt blir det bara kaos med alla dessa aktiva ämnen. En fet hud blir fetare och/eller fet+torr och en torr hud blir torrare. Slarva ej med fukten, det är nyckeln till allt.

Annons

Hur jag lägger upp en hel rutin finns ju både här i bloggen men även som inlägg på Leyglow för den nyfikne.

<3

16 kommentarer till “PORSPECIAL”

 1. Julia skriver: 29 oktober 2019 kl 19:00

  Hej!
  Jag har precis börjat använda mig av aha syra, en från paulas choice. Men jag har fått så mycket mer finnar och plitor emot vad jag vanligen har. Är det bara så nu i början när jag vänjer in huden eller är det så att min hud inte tycker om produkten?


 2. Annette Keita@annettekeita skriver: 29 oktober 2019 kl 20:45

  Du är så himla bäst!!
  TACK!


 3. Nathlie skriver: 29 oktober 2019 kl 22:35

  Nej men jag smäller av! Drömmens dröminlägg. Tack tack tack, ska läsa den om och om igen 🙏🏼💕 Du är guld!


 4. emma skriver: 29 oktober 2019 kl 23:06

  bäst!!!


 5. My skriver: 29 oktober 2019 kl 23:34

  Asså vad är du om inte KING!!! 🥰 Dock undrar jag: Kan man klämma in niacinamid i kvällsrutinen med? Hamnar den då isåfall innan eller efter AHA-Retinol kombo?


 6. Vilma skriver: 30 oktober 2019 kl 09:39

  YAY YAY YAY för detta inlägget! Nu startar projekt råda bot på min prickiga näsa for real!!


 7. Ebba skriver: 30 oktober 2019 kl 11:27

  Kan inte du tipsa om smink för oss med fet hy? Har fet hy med porer och ärr. Är också yttorr men det har blivit så mycket bättre nu sen jag började enzympeela regelbundet plus sover med nattmask typ varje natt. Upplever hela tiden att min smink rinner av 🙁


 8. Lara skriver: 30 oktober 2019 kl 13:46

  Tack för världens bästa inlägg 👍🏼👌🏼👌🏼

  Är det något av ovan man inte ska använda om man ammar?
  Vad rekommenderar du för fuktkräm?
  Sen bästa enligt dig?


 9. Sara skriver: 31 oktober 2019 kl 07:23

  Queen 👑 Dröminlägget 🙌 Om du bara hade råd med den ena ansiktsmasken: hade du då kört på Kiehl’s eller The Body Shop?


  1. leyla skriver: 31 oktober 2019 kl 23:29

   Sanning de är likvärdiga. Gå förbi typ Åhlens city och ta ett test på båda


 10. Ebba skriver: 1 november 2019 kl 09:09

  Undrar om Dermalogica daily microfoilant ska adderas som ett tredje steg i ”tvättrutien” eller någon gång ibland ersätta steg två. Alltså först oljebaserad, sedan en löddrig och sist daily microfoliant. Eller bara oljebaserad och sedan låta peelingen göra jobbet som den löddriga annars gör?
  ÄLSKAR både blogg och insta, du e grym


 11. Sara Bessa skriver: 2 november 2019 kl 23:07

  TACK!!!! Sååå bra tips!! 😀


 12. Sara Bessa skriver: 2 november 2019 kl 23:25

  Glömde tillägga!! Har både Dermalogica daily microfoilant och Wishtrends green tea and enzyme powder wash och först kändes det som att de var likvärdiga men nu när jag är yttorr så har dermalogicas börjat svida och wishtrends är sååå mycket snällare men gör fortfarande jobbet! 🙂


 13. Anna skriver: 3 november 2019 kl 15:32

  Älskar det här inlägget!!!!


 14. Matilda skriver: 20 november 2019 kl 14:18

  Hej och tack för en magisk blogg!

  Var precis redo att klicka hem Dermaceutic Turn Over + Dermaceutic Retinol 1%, efter ditt tips, från Skincity. Men en hudterapeut i Skincitys kundtjänst-chat sa då att Dermaceutic avråder från att kombinera just dessa två produkter ihop och rekommenderar istället att en använder produkterna var för sig, exempelvis olika kvällar. Terapeuten sa att det fanns istället fanns andra märken där retinol + AHA kan kombineras (ex. Paulas Choice).

  Tolkar ditt inlägg som att du kombinerar dessa två produkter, så jag undrar vad du har för kommentar till att detta avråds? Hann aldrig fråga varför detta avråds, så det vore intressant att höra hur du upplever kombon 🙂

  Tack och kram!


  1. leyla skriver: 21 november 2019 kl 11:38

   Inga kommentarer, fungerar toppen för min hud!


Dela på:
Laddar