Leyla Aksoy
Leyla Aksoy är ett beautyproffs från Stockholm som anser att skönhet ska vara tillgängligt för alla. På sin blogg strävar hon alltid efter att skriva pedagogiskt, oavsett mottagarens bakgrund och förkunskaper. och är alltid på jakt efter nya favoritprodukter. När hon inte provar nytt, nördar ner sig i specifika ämnen, klappar in ett serum eller maskar så jobbar hon som lärare och driver ett av beauty-Sveriges populäraste Instagramkonton Leyglow.
Annons

HUDBARRIÄREN – DITT BÄSTA SKYDD!

Det här inlägget innehåller reklamlänkar. Läs mer här >

Huden är kroppens största organ och skydd, hjälm, vägg etc. mot angrepp från det yttre. Barriären tillhör det yttersta lagret av din hud (huden består av 3 lager), det som du både kan se och röra vid. Barriären består främst av döda hudceller och fetter. Den är super viktig och du vill/bör göra ditt yttersta för att den ska må tipp topp. pH-värdet ligger mellan 4,7-5,5 och är alltså ganska surt/lågt. Detta pga. de goda bakterierna i huden som producerar syror naturligt för att bekämpa onda bakterier.

Annons

Det fina ordspråket om att, ”insidan räknas mer än utsidan” gäller tyvärr inte här. En välmående yta är minst lika viktig i detta sammanhang 🙂 Ta väl hand om den!

En försvagad barriär visar sig tex. i form av en hud som är torr, irriterad, stram, känslig och/eller glåmig. Detta är något man många gånger orsakar själv men detta är ett tillstånd, barriären går att reparera och konsekvenserna av tillståndet är ej bestående!

☁️VAD KAN PÅVERKA BARRIÄREN NEGATIVT:
Överdriven exfoliering – att överexfoliera leder aldrig till något gott.  Skynda försiktigt, värt att nämna 100 gånger om.

För starka produkter – dessa kan rubba hudens pH värde, irritera och torka ut huden.

Luftföroreningar och UV-strålar – är osynliga men skadar huden väldigt mycket om man inte aktivt motarbetar dessa.

För varmt eller kallt vatten – att tvätta ansiktet med för varmt eller kallt vatten torkar ut huden. Enstaka gånger är en sak men att ha det som vana är absolut en faktor som påverkar barriären.

Annons

Klimatväxlingar – lagom är bäst för huden! Varken för varmt eller kallt klimat är hudens favorit.

 

☁️VAD KAN PÅVERKA BARRIÄREN POSITIVT?
Kontrollerad exfoliering – självklart ska du hjälpa huden på traven genom att exfoliera bort skit men var varsam. Lär känna hur mycket din hud pallar innan du går loss.

Milda produkter – anpassa alltid dina produkter efter din hudtyp. Det ska t.ex. aldrig kännas stramt efter att du tvättat ditt ansikte. Du kan få ditt ansikte rent från allt utan att det känns som man tagit allt ifrån den.

Antioxidanter – perfekt ingrediens för att jobba mot luftföroreningarnas attacker på huden.

Spf – old news men det är det bästa skyddet mot UV-strålar.

Ljummen vatten – tvätta ansiktet med ljummen vatten istället för varmt.

PRODUKTER SOM GÖR GOTT FÖR BARRIÄREN:

Annons

Ceramider Dr Jart+ Ceramidin Cream (reklamlänk via Apprl) . En favorit! Detta är en riktigt bra och populär kräm för att reparera huden. Kostar en slant men är värd allt! Huden består till 50% av ceramider som är naturliga byggstenar i huden. Ceramiderna håller ihop hudcellerna och skyddar huden mot uttorkning och skador från miljön. hjälper till att hålla hudens yta jämn, mjuk, återfuktad vad är då bättre än att ge huden det den redan har?

Hyaluronsyra – The Ordinary Hydrators and Oils Marine Hyaluronics (reklamlänk via Apprl) . Mitt bästa budget tips just nu! Löp och köp! Denna lilla ”låtsas syra”, läs socker molekyl som alla älskar är också ett ämne som vi naturligt har i huden. Binder fukt och stimulerar hudens egen reparation.

Niacinamid The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% (reklamlänk via Apprl) . Låt mig fortsätta på samma spår, här kommer ännu en dunder produkt som inte kostar skjortan! Den är såpass bra att många föredrar denna framför dyrare varianter. Niacinamid är grymt bra för många saker, men i just detta fall vill jag höja den för sin egenskap att hjälpa huden att bilda de lipider (fetter) som stöttar barriärfunktionen.

<3

4 kommentarer till “HUDBARRIÄREN – DITT BÄSTA SKYDD!”

 1. Therese Larsson skriver: 27 maj 2019 kl 20:13

  Älskar detta! Bra skrivet 🙂


 2. camilla skriver: 29 maj 2019 kl 09:39

  kan man använda the ordinaries produkter i sommar?


  1. leyla skriver: 31 maj 2019 kl 02:31

   De i inlägget: absolut!


 3. Sandi skriver: 31 maj 2019 kl 11:24

  Grym blogg och instagram, tack för alla tips! Min fråga rör ordningen, skulle någon av ovan produkter tas efter rengöring och innan serum? Jag har exempelvis ett c-vitaminserum som jag använder dagligen.


Dela på:
Laddar