🥦🍆🍅🍠🧄🥑🥞🥫🍚🧀🧅🥯🥚🥕🥒 På Instagram story uttryckte jag att min största struggle i livet är att komma på vad jag ska äta måndag-torsdag. Innan den storyn hade jag precis ätit en pasta på spagetti med bakad feta ost och körsbärstomater som jag ringlade olivolja, pressade vitlöksklyftor och adderade peppar + chiliflakes på. Bakade i 10 minuter på 225 grader, kokade spagetti under tiden och blandade sedan allt och ringlade ännu mera olivolja och havssalt på. Hade alltså en go middag på 15 minuter! Blev såklart sugen på fler tips och frågade därför om inte ni ville dela med er av era vegetariska, super goda, snabba och enkla middagstips. Sådana tips som är perfekta för dagar när man kommer hem och är super hungrig och inte har hela kvällen på sig att fixa och trixa. Och ni levererade som fan! Fick över 250 tips! Nedan är 65 stycken DM´s som jag haft kraften att copy past'a. Rakt av. Med era egna ord och beskrivningar. Se detta som en lista med tips! 🥦🍆🍅🍠🧄🥑🥞🥫🍚🧀🧅🥯🥚🥕🥒 ”Sötpotatis i ugn med feta servera tillsammans med belugalinser med spenat.” ”Kokt basmatiris och stekta kikärtor i chili och vitlök. Toppa med spenat eller annat lättstekt grönsak sista minuterna och ät med valfri sås om så önskas. Favoriten här hemma!” ”Antingen en varm sallad med typ vitlöksstekt zucchini, feta, pasta/bulgur eller aubergine i ugn med riven parmesanost salt, papper och ströbröd, SÅ gott! Brukar köra örter över.” ”Halloumiburgare! Där jag använder antingen salladsblad eller surdegsrostbröd. Med topping som mosad avokado, rödlök, jalapenodressing, tomat och rostad lök. Verkligen min go to-middag när ork ej finns.” ”Grönsaker i ugn, typ allt man har hemma och allt man tycker om. Krydda efter smak." "Glasnudelsallad med tofu & de grönsaker som finns hemma typ salladslök, riven morot, kål, gurka. Ja vad som. Siracha mayo till. Bara veg här hemma med.” ”kryddade(olivolja, vitlök, valfri krydda) kikärter i ugn med a side of quinoa, spenat, tomater, rödlök, feta och vinägrett (gör en med jordnötssmör, äppelcider vinäger, honung, senap). En del komponenter men går så snabbt!” ”Mitt starkaste tips som min supermamma gör är att alltid ha kokt potatis och ris i kylen. Det sparar mycket tid på middagen. Jag älskar foul och bamya: veg, billigt, snabbt och sååå gott! När jag gör foul så steker jag vitlök, chili, citron i 1 min, sen lägger jag i en burk foul med ca 1dl vatten och låter det puttra” ”Linssoppa med rostat bröd och smör vid sidan." "Rostade valfria grönsaker/potatis i ugn med halloumi och sallad." "Gräddig svamppasta toppat med ruccola och citronsaft.” ”Min go to som jag levt på hela hösten, stek strimlad vitkål med anamas färs och hela körsbärstomater, kläck i ett ägg och blanda. Toppa med parmesan.” ”Köper färsk tortellini och kokar. Slänger ihop en sås med grädde och färdigköpt pesto och blandar ner tortellinin. Alternativt smälter ner göttig ost med creme fraiche och peppar o blandar med tortellinin.” ”Pasta med svartabönor, vitlök och persilja åt jag idag! Hackade färska tomater och strö på sist.. så gott och enkelt!” ”Koka pasta (typ spaghetti). Värm vitlök och hackad färsk chili i olivolja i stekpanna. När pastan har 1-2 minuter kvar, häll över den i stekpannan med ca 1 dl pastavatten och en skvätt vitt vin. Låt pastan bli al dente. Blanda i hackad bladpersilja och ev. rivet citronskal. Toppa med parmesan (som alltid). Kallas ibland pasta aglio men finns väldigt många olika recept som kallas för det.” ”https://www.mathem.se/recept/snabb-thaigryta-med-kokosmjolk Den! Fast med quornfärs/bitar eller annat vegetariskt alternativ, såååå god.” ”Värm pannan, ha i ganska mkt olivolja och krossa i två vitlök så den får bli mjuk och infusa oljan med smak. skiva zucchinin tunt och stek på medelhög värme med svartpeppar och salt tills båda sidorna är lite bruna. Viktigt med ganska hög värme så zucchinin inte blir för mjuk! Koka spaghettin och när den nästan är färdig, hacka mynta och ta fram ärtor och riv ost så länge. Lägg zucchinin i en stor skål, häll sedan ned färdig spaghetti, ner med ost, lite spaghetti vatten så det inte blir för kladdigt. Sen i med färsk mynta och fortsätt kasta runt och squeeze färsk citron juice, & ärtor. Salt, peppar , bon apetit!” ”Dan Dan nudlar! Det är några grejer från den asiatiska butiken.Till sås 1 pers: 2 msk chiliolja, 0,5 msk kinesisk vinäger, sichuanpeppar (ej ett måste tycker jag), 1 msk jordnötssmör, 1,5 msk ljus soya, 0,5 msk agavesirap, 2 msk vatten, brukar ibland addera ingefära och vitlök.Färs: brukar köra vegofärs, vita delen på salladslök, sesamolja, ljus soya, ibland chili. Nudlar, tycker ramennudlar eller äggnudlar funkar (om man inte hittar vetenudlar, har beställt från drakfrukt)1) Blanda såsen i en skål 2) stek färsen i rapsolja. Addera litr sesamolja och ljus soja, sen i med salladslök. 3) koka nudlar, använd vattnet från nudlarna till såsen 4) lägg nudlarna ovanpå såsen och sen toppa med färsen plus gröna delen av salladslöken. Är besatt!!!” ”Sötpotatis i ugn, gör en fetaost/yoghurt röra vid sidan om. Enkelt, gott. Mättande.” "Spenatcurry med halloumi: https://www.ica.se/recept/?recipeid=725523" "Den otroliga grönkålspastan från Under Tian! Här: https://undertian.com/recept/gronkalspasta/" ”Käkar också vego! Brukar laga olika former av soppa på rostade grönsaker + kokosmjölk (t.ex. morots och sötpotatissoppa!), olika sorters wraps (tortilla/liba/pita) med grönsaker/halloumi/quorn/falafel osv, bygga olika bowls på det man har hemma! Generellt rostade grönsaker efter säsong, billigt och bara att lägga in i ugnen och fixa något annat medan!” ”En goding är att köra göra pizza på ett litet fullkorn tortillabröd, slänger på vad jag är sugen på och vad som finns hemma! Sist så blev det pesto istället för tomatsås som grund.. rödbetor, fetaost, pinjenötter. In i ugnen i knappt 10 min. Toppa med basilika och ringla balsamicosås” ”Bananpannkaka vispa 2 ägg med en stor banan, lägg i lite keso om extra protein önskas, tillaga som en omelett på medium värme, servera med bär/maple syrap/ honung/ nötsmör etc, the pancake is your oyster” ”Spaghetti med creme fraiche, matlagningsgrädde, salt & peppar + färsk oregano. Äter med plommontomater och citron över!” ”Shakshuka!!! Tar max 15min och man kan göra den hur man vill, variera med grönsaker eller örter. Smidigt & riktigt gott.” ”Oväntat snabbt! Pankopanerad tofu (dubbelpanering med först mjöl, sen ägg, sen panko som blandats med peppar, salt och lite lite rökt paprika) på en bädd av ris, med färska grönsaker, tex salladslök, ångad broccoli och groddar. Ovanpå det en sås gjord på tex soja, vegetarisk ostronsås (”mushroom sauce”, finns på asiatiska butiker), sesamolja, sriracha och lime. Extremt snabbt och gott. Om tofun varit fryst och upptinad blir texturen ännu bättre, men funkar direkt från paketet också.” ”Kikärtsgryta! Supersmidigt och går att slänga i det det som finns hemma! Stek gullök och kryddor (ex curry, gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma) i olja. I med en burk kokosmjölk och kikärtor, broccoli, paprika, röda linser osv. Släng på lite pumpafrön och en blodapelsin till.” ”Bönchili! Kidneybönor och majs i tomatsås smaksatt med chili. (Finns t.om. att köpa färdig i tetra = supersnabba måltider. Sök på ”Go green bönsalsa” eller ”Go green bönchili”. Käkade med rotmos (potatis, morot, pumpa, kålrot) en dag och saffransris en annan! + en klick havrefraise och sallad!” ”Gnocchi är min vardagsräddning! Stek och släng ihop det med körsbärstomater, grönkål, fetaost eller halloumi, rostade pinjenötter och zucchini + en fetaostsås till! MUMS!” ”Mitt enklaste är slänga in sötpotatis i ugnen, ha gräddfil med sriracha och en fet sallad vid sidan. På 20 min kan man även slänga ihop linsgryta: lök, vitlök, röda linser, morötter, sötpotatis, pumpa, kokosmjölk osv. Enkelt och i en gryta. Ät det med ris eller ngt annat” ”Sötpotatis i ugn, på med garam masala (eller skippa, men det är supergott) och salt, under tiden det göttar sig i ugnen släng ihop en pkt bönmix (typ kikärtor, bruna och vita bönor) med citronjuice, hackad persilja och rödlök samt småhackade cornichons (mkt gott med sältan), stek halloumi - ta sedan ut potatisen. Lägg sedan salladsmix på en tallrik, på med bönmixen, potatisen och halloumi - sedan till det viktigaste - toppa med creme fraiche! VOILÀ Gör dubbelt upp av allt så får du matlådor för hela veckan!” ”Ta blomkål och dela upp buketterna så det blir ”smulor”, stek i olivolja med valfria kryddor, tar ett par minuter. Istället för ris, bulgur osv, komplettera med valfritt protein!” "Wok med quornbitar, broccoli, haricot vers o chili! Fräs quornen i vitlök o chilin o sen ba koka det andra o i med det o häll över sweet chilisås, soja och lime." ”Rosta surdegsbröd med olivolja, ta på honung, stek ägg med tomat och spenat och sen på med lite balsamico. Glöm ej balsamico.” ”Tacogratäng! Koka pasta och häll i de sedan i en ugnsform. Sedan stek köttfärs alternativt vegofärs om du vill ha vegetariskt. Du kan även hacka lök och paprika om du vill de o lägga i färsen. Lägg tacokrydda och sen tomatsås. När de är klart häll färsen över pastan, sedan bara strö på creme fraiche över färsen och avsluta med riven ost över det. Servera med tacos chips. GODASTE!! Alla jag bjudit ääälskar det.” ”Fräs tomat och pressad vitlök i olivolja med salt, peppar, oregano, basilika osv. Blir en fett god sås av tomatjuicen. Blanda i lite pastavatten. Ännu godare sås. Sen i med den kokta spaghettin och VOILA! Kan kompletteras med valfritt protein om man är hungrig ju. Jag blandar ibland i en tetra färdigkokta linser eller liknande!” ”Det här är jättegott och enkelt: Stek en lök i olja, ha i några hackade vitlöksklyftor, sen en tsk curry, en tsk gurkmeja och en halv tsk chilipulver. Sen i med ett halvt pkt kokosmjölk, ett halvt pkt krossade tomater och ett paket kikärtor. Ät med valfritt ris! :)” ”Bästa: färdig gnocchi som kokas och steks i smör, salvia, brynt smör, pinjenötter, massa parmesan och svartpeppar ovanpå. Tar max 15 min att göra.” ”Stek gnocchi, sötpotatis, halloumi och brysselkål. riven parmesan på.” ”Rostade kikärtor (kryddad med kummin, vitlökspulver och salt) med sötpotatis, feta och blandsallad.” ”Detta kommer du älska: Tvätta sötpotatis (gör många om du vill ha i mer än en dag minst lika gott dagen efter), skär i bitar, in i ugnen på 220• i typ 35-40 min. Samtidigt som sötpotatis är i ugn blandar du kikärtor, koriander (eller persilja jag personligen älskar koriander), solrosfrön eller annan frö för knastrets skull mest, olivolja, salt, spiskummin. Låt sötpotatis svalna lite så den är ljummen. Blanda ihop med kikärtor o allt. Strö över massa god fetaost. Äter detta minst en gång i veckan.” ”Vill du ha recept också eller bara rätten? Lagade en linssoppa ikväll med bruna linser, vitlök, lök, selleri, morot, krossade tomater, massssssa oregano, grönsaksbuljong, lagerblad, tomatpuré å rödvinsvinäger mm så gott! ät med gott bröd + ost.” ”Stek halverad brysselkål och grönkål hårt i varm panna (inget smör eller olja i början) när de fått färg tillsätter du smör eller olivolja och steker vidare nån minut. Ska bli krrrrrispigt! Sen har du på lite citronsaft och rostade hasselnötter, ibland lite skivat äpple på, ibland lite riven parmesan.” ”Livets tisdagsallad: Tomater, buffelmozzarella (eller burrata om jag tycker att jag är värd det), avokado, vitlöksolivolja, sinnessjuka mängder färsk basilika, salt och svartpeppar och ett rostat vitt bröd till.” ”Tar lite längre tid men är enkelt. Ungbakad blomkål med qinoa+ typ avokado, gurka, vad man nu gillar i en sallad och varför inte lite stekt grönkål. Lägg till valfri kall sås (pesto, örtcreme, hummus etc.). Går att lägga till ungbakad laxsida/ungsrostade stora vita bönor pga. Samma temperatur alltihop (200grader men olika lång tid i ugn).” ”Köp färdig hummus, typ Sevan, stek aubergine, vitlök och krossade tomater i massa olja och salt. Toppa med persilja eller koriander. Ät med bröd! OBS! Värm hummusen innan servering och ha i extra olivolja så den är varm och jättekrämig!” ”Gnocchi, vitlök, citron, grönkål & typ pumpakärnor. Så gott o snabbt.” ”1: omelett med allt en gillar (moi: kalkon, mozzarella, tryffelolja, körsbärstomater o basilika) med en sido-sallad! 2: Halloumi wraps med hummus aaaaall over o riven morot (eller whatever veggie u like) samt eventuellt någon god dipp till. 3: Tortilla pizza, bara lägg på det du gillar. 4: Grönsakswraps med snabb bönröra (släng ihop bönor o kryddor i kastrull. Servera m. passande sås på beroende på kryddor!).” ”Köp färdig ravioli med ricotta. Koka enl anvisning. Stek panko, vitlök & citronzest i lite olja i stekpanna till pankon fått fin färg. Häll i skål. Smält en rejäl klick äkta smör (typ 80 gr) tillsammans med pinjenötter el valnötter. Häll smöret över raviolin, häll på brödblandningen, toppa med lite ost & nötter. Man kan steka lite spenat & ha till också. Så gott & enkelt!” ”Msabaha - egentligen frukost i Libanon men funkar utmärkt alla tider på dagen :) ta kikärtor (om det är snabbt du är ute efter så färdiga på burk) i kastrull, mosa lite lätt, på med vitlök, olivolja, salt och sesampasta - toppa med tomater och andra valfria grönsaker. Så gott bara så där eller med pitabröd.” ”Omelett! Stekt ris/nudlar med grönsaker och ägg! Ugnsrostade rotfrukter/grönsaker + kall sås! Wraps med nån röra + grönsaker! Toast/grilled cheese + sallad! Sallad med nåt mättande i, typ bulgur/cous cous/baljväxter + vinägrett/kall sås/dressing!” ”På helgerna brukar jag ibland göra en rejäl batch av nån god rätt så man har under kommande vecka ifall man inte orkar/hinner laga mat. Också detta: omelett och stekt ris/nudlar är världens bästa snabbrätter pga. man kan slänga i slattar och grönsaker som börjar bli trötta + krydda det och det blir alltid gott! PS. Maggisoja och vegetarian mushroom sauce från Healthy Boy Brand (vegoalternativ till ostronsås) är mina go-to när jag steker ris/nudlar.” ”Nudlar (jag kör udon) + stek anammas färs hårt i sesamolja & chilipaste (har en mer fermenterad tofu i för extra smak) blanda samman med mer olja, salladslök & koriander.” ”Vietnamesiska färska vårrullar med rispapper! Hur enkelt som helst och man kan blanda alla goda grönsaker man vill ha brukar även röra ihop en chiliaioli som jag klickar i lite i varje rulle!” ”Små delikatesspotatisar i ugn, blanda med olivolja, vitlök, rosmarin och lite salt. Medan potatisen gojsar sig i ugn gör biffar på Anammas vegofärs! Blanda med persilja, fetaost, svartpeppar, vitlökspeppar, salt. En sallad på det. Låter kanske ”inte snabbt” men det tar dig max 25 min.” ”Stek kikärtor (kokade) på hög värme i stekpanna och krydda med malen gurkmeja, salt, peppar. Gör under tiden en tomat och rödlök-sallad med olivolja och kryddor man gillar. Vid servering lägger du en klick creme fraîche eller smular fetaost på kikärtorna och blandar med tomatsalladen. Så jävla gott snabbt och enkelt och man håller sig mätt länge.” Enklaste pastan ever! 7 vitlökar (skiva dom tunt) 1 burk körsbärstomater Chiliflakes Pasta 1 dl pastavatten 1. Stek tomaterna tills dom smält I med vitlöken så dom blir mjuk In med chiliflakes Pastavatten och sen i med pastan!! Done!” ”Fried rice! Går så snabbt obs dock inte jätte autentisk version. Brukar göra av överblivet ris, steka ägg (går att skippa), lök, vitlök, och whatever grönsaker jag har i kylen/frysen morot, broccoli purjolök, haricots verts etc. krydda med soja, salt, peppar, fishsauce and thats it tar ca 10 min.” ”Halloumi-carbonara, morotssoppa (kan ta liiite längre tid då det ska skalas,skivas och kokas men sköter ju nästan sig självt), tortellini+pesto+mozzarella+basilika om man har hemma.” ”Mixa avokado, vitlök, olivolja, chiliflakes, citron och salt, blanda ihop den kalla såsen/röran med kokt tagliatelle, servera med stekt halloumi.” ”Camilla Hamid har ett GUDOMLIGT recept på morotspasta som verkligen är to die for! Hon kallar den för ”livets morotspasta” på sin blogg och om jag hade fått bestämma hade den ätits minst varannan dag.” ”Smörstekt gnocchi (färdiga köpta javisst) med vad som finns hemma, ex kål, tomater, blomkål, svamp. Toppa med citronzest, citronsaft och parmesan. Klart på 20!” ”Kastade ihop en ”pokebowl” ikväll! Ris, mix med kvarliggande champinjoner, tofu och kikärtor som stektes med vitlök plus rödkål och grönkål! Soya och ngn dressing på and ur good to go!” ”Halloumipasta. Hacka lök + vitlök i lite olivolja, ha i paprika och halloumi. Krydda med paprikapulver, chili flakes, svartpeppar och salt. Hacka i persilja och i med lite matgrädde och slutligen kan du toppa med körsbärstomater. Hoppas det smakar.” OBS! Om du inte har koll på tillvägagångssätt för något specifikt moment - googla, t.ex. "koka pasta". Hehe. Allt finns att tillgå.